Transcript Podcast Werkmaterieelverzekering

We gaan in deze uitzending praten over een werkmaterieelverzekering. Maar dan moeten we beginnen met een paar voorbeelden van werkmaterieel.

 • Bulldozer
 • Dumper
 • Graafmachine
 • Heftruck
 • Hoogwerker
 • Laadschop
 • maaimachine
 • Mobiele hijskraan
 • Tractor
 • Verreiker

 

Materieel dat door heel veel bedrijven wordt gebruikt. Een heftruck in magazijn, een tractor op een boerderij of een tuinier met een graafmachine.

Moeten deze voertuigen eigenlijk wel verzekerd worden?

Iemand die met zijn heftruck alleen maar op het eigen terrein rijdt, “Wat kan er gebeuren?.”

Of de vraag is eigenlijk waarom zou u toch een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben.

Een heel simpel antwoord. Een eigenaar moet wettelijke al zijn motorrijtuigen verzekeren voor aansprakelijkheid. En dan maakt de wet geen verschil tussen de openbare weg of een privéterrein. U moet dus overal verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid ook wel afgekort WA. Er is namelijk niet alleen een ‘verkeersrisico’ maar ook een werkrisico en daarom is zo’n polis verplicht.

Het maakt dus niet uit of het werkmaterieel verplicht een kenteken heeft of dat het mag rondrijden zonder kenteken. Veel, bijvoorbeeld landbouwvoertuigen, hoeven geen kenteken te hebben maar ze zijn dus allemaal wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

 

Maar wat is een motorrijtuig eigenlijk? Dat is een voertuig of machine die zichzelf motorisch kan voortbewegen en een aandrijving op de wielen heeft. Is er twijfel? Bel dan even met een verzekeringsmaatschappij of een adviseur, die kunnen het eenvoudig uitzoeken.

 

Nu hebben we de verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering gehad. De rest is eigenlijk alleen franje, maar soms wel heel nuttige franje. Laten we maar even kijken.

 

We beginnen met het casco verzekeren.

Casco betekent dat u een dekking heeft voor schade aan uw werkmaterieel door van buiten komend onheil. Van buiten komend onheil betekent bijna alles wat het werkmaterieel kan beschadigen. Botsingen, brand, storm, diefstal verzakking/verschuiving van grond, aardbeving, lawine, overstroming of andere natuurrampen, ook botsen, slippen, omslaan, van de weg raken of in de sloot terecht komen, valt ook onder een casco dekking.

Ook als dat bijvoorbeeld komt omdat er iets mis is met het werkmaterieel. We praten dan van schade door eigen gebrek van het werkmaterieel.

kwaadwillige beschadiging of foutieve bediening. Dus ook eigen fouten zijn op de uitgebreide cascoverzekering verzekerd.
Bijna alles is dus verzekerd bij een cascoverzekering waar dus bijna altijd ook automatisch de wettelijke aansprakelijkheid meeverzekerd is.

 

Maar we kennen ook de iets minder verdergaande beperkte casco of min casco,

dan is alleen brand, ontploffing, storm en diefstal verzekerd.

Waar je voor kiest is natuurlijk afhankelijk hoeveel het voertuig of apparaat nog waard is.    Als uw nieuwe hoogwerker op een treinovergang komt vast te zitten en de trein stopt niet op tijd, dan is een total loss financieel een flinke ramp. Uiteraard nog los van de eventuele aansprakelijkheidsschade.

In dit geval van de hoogwerker krijgt u bij een casco verzekering de waarde betaald maar bij een beperkte casco krijg u dus niets uitgekeerd.

 

Sommige verzekeraars breiden ook dat nog verder uit met bijvoorbeeld eigen gebrek. Dat betekent dat bijvoorbeeld schade door een constructie-, materieel- of fabricagefout verzekerd zijn. Eigenlijk kunt u dit alleen verzekeren als het ene redelijke nieuw werkmaterieel is. Vaak niet ouder dan 5 jaar.

 

Het kan gebeuren dat een bestuurder letselschade krijgt door een ongeval. Dat kan vaak apart meeverzekerd worden. Die bestuurder moet dan wel bij u in dienst zijn en het voertuig mogen besturen. Natuurlijk kan er ook bij de meeste verzekeringsmaatschappijen de schade die inzittenden hebben meeverzekerd worden.

 

Verhuur van werkmaterieel geeft ook altijd veel onduidelijkheid. Als uw klant u inhuurt voor een klus dan bent u zelf bestuurder van het werkmaterieel, dan is er natuurlijk feitelijk geen verhuur. Maar als u het materieel uitleent of verhuurt aan een ander, geef dat dan even door aan de verzekeraar. Vaak kan het gewoon verzekerd worden maar geldt er een hoger eigen risico als er schade is.

 

Kabel- en leidingschade en ondergrondse schade kunnen grote schadeposten zijn. Denk aan het lostrekken van een ondergrondse kabel. Niet alleen zijn er dan herstelkosten maar ook de vervolgschade kan zeer groot zijn. Elektra, telefoon, internet, rioleringen of bovenleidingen bij treinovergangen zijn allemaal gevoelige zaken met vaak grote mogelijke schadeclaims. Kabels en dergelijke zijn allemaal zo cruciaal dat er een speciale wet voor is gemaakt namelijk de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Bij een schadeclaim richting een verzekeringsmaatschappij moet u bewijzen dat u, als zogenaamde grondroerder, de juiste informatie vooraf heeft opgezocht en de juiste maatregelen heeft genomen. Kunt u dat niet aantonen dan krijgt u of, te maken met een groot eigen risico, of zelfs met een afwijzing van de claim.

 

Schade veroorzaakt door de lading is standaard verzekerd op wettelijke aansprakelijkheidsdekking van een werkmaterieelverzekering. Maar het laad- en losrisico vaak niet. Dat hoort thuis een gewone bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zo’n bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk een no-brainer voor elk bedrijf. Maar dit staat dus helemaal los van een werkmaterieelverzekering.

Overigens schade aan de lading zelf is ook niet verzekerd op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

 

Verder zijn er natuurlijk nog verschillende zaken die bij zo’n werkmaterieelverzekering meeverzekerd kunnen worden.

 1. Denk aan kosten van juristen.
 2. Schade aan gereedschappen.
 3. De kosten van vervangend werkmaterieel. U wilt na een schade toch gewoon doorgaan met werken.

 

Natuurlijk is het geen verzekering als er ook niet een heel rijtje aan uitsluitingen zijn. Oftewel, zaken die vaak niet verzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan ander gebruik van het materieel dan waarvoor het bestemd is. Een geintje uithalen met een heftruck in een magazijn is dus verzekeringstechnisch niet verstandig.

De verzekering biedt geen dekking voor schade als de bestuurder:

– niet in het bezit is van een geldig rijbewijs,

– of nog geen 16 jaar is

Gebruik van alcohol of verdovende middelen is ook onverstandig. Dus ook hier geldt er is geen verzekeringsdekking als de bestuurder gedronken heeft of lekker blowend aan het werk is. En natuurlijk is opzettelijk schade maken of fraude ook niet verzekerd.

 

Vaak is het verzekerd bedrag voor de wettelijke aansprakelijkheid minimaal € 2,5 miljoen tot 6 miljoen. Dat lijken hoge bedragen maar het kan snel hoog uitvallen. Denk maar eens bijvoorbeeld een hijskraan die omvalt in Alphen aan de Rijn, die zorgde voor een enorm grote financiële schade. Of denk eens aan levenslange letselschade van iemand.

 

Een eigenaar van een bedrijf vertelde mij eens; “Ooit maken we allemaal een fout. En is er een schade door werkmaterieel dan zorgt dat vaak direct voor een grote financiële schade.” Denk maar eens aan die hoogwerker op een spoorwegovergang of een omgevallen kraan of een tractor schade.

 

Maar heeft u het niet goed geregeld dan is uw bedrijf aansprakelijk en soms bent u dat zelf in privé. Heeft u de werkmaterieelverzekering wel goed geregeld, dan mag de verzekeringsmaatschappij voor de schade opdraaien.

 

__________________________________________________________________________

Voorbeelden werkmaterieel:

Aggregaat, Autokraan, Bestratingsmachine, Betonmixer, Betonmolen, Betonpomp, Blokkenstelmachine, Bobcat, Botenkraan, Botenlift, Bouwkraan, Bouwlift, Bovenloopkraan, Bronbemalingspomp, Buigmachine, Bulldozer, Combines, Compactor, Composteermachine, Compressor, Directie-/schaftkeet, Dragline, Elektrocar/-trekker, Excavator, Freesmachine, Graaf/laadcombinatie, Graafmachine, Grasmaaimachine, Hakselaar, Handpallettruck, Handpalletwagen, Hogedrukreiniger, Houtversnipperaar, Kniklader, Knipmachine, Laad/loskraan, Ladderlift, Ladderlift/bouwlift, Landbouwkraan, Landbouwwerktuigen, Laserapparatuur, Maaimachine, Meeneemheftruck, Mestverspreider, Mini-graafmachine, Mobiele kraan, Mortelspuitmachine, Motorgazonmaaier, Motorjapanner, Motormaaier, Pallettruck, Palletwagen, Pompwagen, Portaalkraan, Reachtruck, Rooimachines, Schranklader, Schrobmachine, Scraper, Speciemixer, Speciespuitmachine, Spuitmachine, Stapelaar, Steenbreker, Transformator, Transportband, Trilplaat/wals, Trilstamper, Trilwals, Unimog, Veegmachine, Veldspuit, Verhuislift, Verkeershchtinstallat1e, Voermengwagen, Vorkheftruck, Vuilverdichter, Wegmarker, Wegwals, Wiellader, Zijlader, Zwenklader, etc.

 

Lading schade of schade door laad en losrisico. Voorbeeld https://www.vantraa.nl/Kennisbank/Jurisprudentie/_225_AVB_of_WAM?_Laad-_en_losrisico

 

Geen algemeen kentekenplicht tractoren

http://www.nu.nl/politiek/4365028/tractorkenteken-gaat-toch-niet.html

 

Wetgeving motorvoertuigen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetgeving_over_motorrijtuigen

 

=========================

 

Producent podcast: Faseovergang

Teksten en gastheer: Gerrit-Jan Doorneweerd

Email: faseovergang@gmail.com

Tel: nul zes één en vijftig 471065

Vormgeving en technische realisatie: Vitavoca.com