Transcript Podcast Verplichte verzekeringen

Er zijn misschien wel tientallen verzekeringen die kunnen worden afgesloten. Hele volksstammen verdienen er een goede boterham aan. Maar welke moeten we verplicht afsluiten? Daar gaan we het vandaag over hebben.

We gaan het later nog eens hebben over alle polissen die u misschien kunt starten en welke polissen volstrekt overbodig zijn maar nu eerst de verplichte polissen.

Dat zijn er eigenlijk maar twee; de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en de zorgverzekering.

Eerst de wettelijk aansprakelijkheidsverzekering die u nodig heeft als u een auto, motor of brommer koopt. Bij de koop moet u dus minimaal die polis afsluiten. Zo’n verzekering is eigenlijk nodig voor alle motorvoertuigen waar een kenteken op zit.

Ook voor een aanhangwagen of caravan moet u een aansprakelijkheidsverzekering hebben maar in Nederland valt de aanhanger automatisch onder de verzekering van het trekkende voertuig. In Spanje en Portugal is dat niet het geval dus zorg, als u naar die landen op vakantie gaat, dat u altijd een groene kaart bij u heeft. Zo’n groene kaart is een verzekeringsbewijs en kunt u bij de verzekeringsmaatschappij opvragen.

De meeste verzekeringsmaatschappijen verkopen bij zo’n wettelijke aansprakelijkheidspolis overigens vaak ook zinnige uitbreidingen.

Een belangrijke extra dekking kan zijn de casco dekking. Die dekking zorgt ervoor u de waarde van een voertuig vergoed krijgt, zelfs als de schade uw eigen schuld is.

Veel verzekeringsmaatschappijen bieden naast zo’n cascoverzekering ook een variatie aan namelijk de beperkte casco verzekering.  Bij zo’n dekking krijgt u niet de waarde uitgekeerd als de schade uw eigen schuld is maar wel als die gestolen wordt of in de brand vliegt.

Die verzekeringsmaatschappijen gebruiken voor zo’n beperkte dekking overigens allerlei fancy namen voor maar meestal heten ze beperkt casco of mini casco.

Dus dan hebben we al drie vormen; de kale wettelijke aansprakelijkheid, de beperkte casco dekking en de volledige casco dekking.

Verder zijn er nog veel extra spiegeltjes en kraaltjes die u aan deze verzekeringen kunt toevoegen. Een schadeverzekering inzittenden, schadehulp, rechtsbijstand, verhaalrechtsbijstand, ongevallen, enzovoort.

Maar let op, al die extra’s jagen de premie natuurlijk flink op, een tientje per maand voor zo’n extra dekking loopt in 4 jaar op tot bijna 500 euro.

In latere uitzendingen gaan we de autoverzekering nog eens heel nauwkeurig bekijken want we praten vaak over hele stevige premies en grote verschillen in de voorwaarden.

Dus de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht, maar de toeters en bellen, zoek die zorgvuldig uit. Vaak kost het niet meer dan een uurtje om het redelijk uit te zoeken en vergeet niet de polis op tijd aan te passen. Veel mensen beginnen met een casco dekking waarnaast ook alle andere dekkingen zijn meeverzekerd maar denken er te laat aan die dekking tussentijds te veranderen naar bijvoorbeeld beperkte casco en de extra dekkingen er af te halen (of juist toe te voegen).
Kijk dus altijd iets vaker naar de autoverzekering dan naar de andere polissen.
Goed dat was de verplichte wettelijke aansprakelijkheidspolis voor motorvoertuigen.

 

 

Dan nu de volgende verplichte polis, de zorgverzekering.

U moet minimaal een basisdekking afsluiten.

Natuurlijk geldt voor de zorgverzekering hetzelfde als voor de autopolis, er zijn veel extra’s mee te verzekeren. Dat maakt de zorgverzekering één van de moeilijkste verzekeringen die er zijn voor particulieren. Maak gerust gebruik van vergelijkende websites maar probeer er wel achter te komen of die websites echt onafhankelijk zijn. In latere uitzendingen zal ik daar nog wel eens iets over vertellen.

Al die zorgpolissen hebben allemaal vrolijke, geruststellende namen met foto’s van blije gezinnen of kekke ouderen. Maar de wereld er achter is gaat over geld, heel veel geld, uw geld, dus ‘choose wisely’. Het goede nieuws is dat er tamelijk grote financiële voordelen zijn te behalen met de juiste keuze. En bij een foute keuze vliegen de zorgkosten u om de oren.

Goed, de zorgpolis, de verplichte zorgpolis. Er is dus minimaal een basispakket nodig. Dat basispakket verzekert praktisch alle belangrijke zorgkosten; de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Uit dat basispakket worden al die kosten betaald.

Er zijn 4 soorten:

  1. De restitutiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Je kunt dus zelf kiezen naar welk ziekenhuis je bijvoorbeeld toe gaat.
  2. De combinatiepolis, dat is een restitutiepolis maar iets beperkter in de keuzes.
  3. Naturaverzekering, in dat geval moet je vaak naar het ziekenhuis toe die de verzekeraar heeft gekozen.
  4. Budgetpolis, dat is een naturaverzekering die maar heel weinig eigen keuzemogelijkheden geeft.

Natuurlijk is de restitutiepolis flink duurder dan een budgetverzekering maar u heeft dan wel meer keuzemogelijkheden.

Leer de verschillen want iedereen wordt een keer ziek of krijgt een ongeval.

Soms kan een collectieve zorgpolis via de werkgever interessant zijn maar de verschillen in premie zijn vaak gering en die verzekeraar van de werkgever past misschien niet bij uw persoonlijke situatie.

Het eigen risico in het basispakket is dit jaar standaard voor iedereen ongeveer 400,- euro maar, als u een hoger eigen risico neemt van bijvoorbeeld 900 euro, dan daalt natuurlijk de premie. Maar doe dat alleen als u die 900 euro, naast uw premie voor het basispakket, ook echt kunt betalen.

Eigenlijk is dit allemaal nog wel te overzien maar zodra u die basispolis heeft wilt u die misschien uitbreiden met aanvullende extra verzekerde onderdelen. De tandarts, fysiotherapie, brillen, alternatieve geneeswijze of uitgebreide dekking in het buitenland.

En dat is het jaarlijkse spel rondom de feestdagen aan het eind van het jaar dat in veel gezinnen gespeeld wordt. Dan gaan veel mensen uitzoeken welke vergoedingen voor welke ziektes ze wel of niet willen verzekeren. Iemand met een bril of lenzen zal dus naar die vergoedingen kijken. Of iemand met een zwak gebit zal scherp naar de tandartsdekking willen kijken. Soms is dat gewoon een kwestie van rekenen. Hoeveel kosten verwacht ik en hoeveel van die kosten krijg ik dan vergoed en welke premie moet ik daar voor betalen?

Sommige mensen kiezen voor de duurste opties omdat ze bang zijn voor te hoge kosten. Dat is niet verstandig want er is genoeg informatie, er zijn goede vergelijkende websites beschikbaar of mensen die willen helpen met de juiste keuze zonder dat er al te grote risico’s worden genomen.

Dus de auto en de zorg verzekering zijn eigenlijk de enige wettelijke verplichte verzekeringen vanuit de overheid. Maar soms zijn er ook bedrijven die u verplichten een verzekering af te sluiten. Denk maar eens aan een bank die geld aan u leent, zakelijk of privé. Die bank wil dan dat er een overlijdensverzekering wordt gesloten voor het geval dat u dood gaat. Zij krijgen dan het geld en hoeven niet met erfgenamen te gaan discussiëren. Dat zien we natuurlijk bijna altijd bij een hypotheeklening.

Soms wil die bank bijvoorbeeld ook dat u een opstalverzekering sluit, dat is een verzekering die zorgt dat er een uitkering komt zodat het huis (eigenlijk hun onderpand) weer herbouwt kan worden als het bijvoorbeeld afbrand.

De wettelijke aansprakelijkheidspolis voor motorvoertuigen en de zorgpolis zijn verplicht

Verder zijn bijna alle verzekeringen vrijwillig en niet verplicht. Die zijn in principe allemaal ballast maar soms wel heel nuttige ballast.

Bedenk altijd dat de verzekeringsmaatschappijen er niet voor u zijn, ze zijn er in eerste instantie voor zichzelf en voor de aandeelhouders en pas daarna komt het klantenbelang pas.