Transcript Podcast Het Pensioengebouw in 10 minuten

In deze uitleg wil ik proberen de juiste termen helder en simpel uit te leggen met nog her en der nog een aantal tips.

Laten we eerst even een paar zaken af te spreken.

Als ik over AOW praat dan bedoel ik de uitkering die de overheid geeft.

Als ik praat over pensioen dan praat ik alleen maar over geld dat is gespaard omdat u ergens gewerkt heeft bij een werkgever.

En als ik praat over lijfrente dan heeft u thuis geld gespaard in een eigen lijfrenteverzekering.

 

Dus AOW is overheid, pensioen komt voort uit een arbeidscontract en lijfrente is een persoonlijke verplichting geweest.

 

Goed de volgende stap om alle drie voorzieningen voor de oude dag iets duidelijker te maken.

 

Via de AOW krijgt u een vast bedrag per maand vanaf de AOW leeftijd. Nu is dat ongeveer 750 euro per maand. Dus als u met z’n tweeën bent krijgt u het dubbele. Als u alleen bent dan is dat te weinig en krijgt u een toeslag.

Pensioen hebben gruwelijk ingewikkeld gemaakt met honderden verschillende regelingen en heel veel regels maar dat is sinds kort opgelost. Op een website mijnpensioenoverzicht.nl staat redelijk nauwkeurig het bedrag dat u elke maand gaat krijgen. Daar ziet u alle werkgevers van u op een rij staan die ooit pensioen voor u gespaard hebben. Dus pensioen staat netjes bij elkaar dus u hoeft nooit meer zoeken.

Lijfrente is bijna nog gemakkelijker. Tel op wat u betaald heeft en dan deelt u dat weer door 240 , dan weet u wat u bijna levenslang elke maand aan uitkering krijgt. Soms weet u welk bedrag u op de einddatum krijgt en deelt u dat bedrag weer door 240.

 

Dus even een herhaling. U krijgt aan AOW 750 euro per maand. Wat u krijgt van al uw oude werkgevers dat ziet u op mijn pensioenoverzicht .nl, schat in hoeveel u betaald heeft of zal gaan betalen in uw lijfrentepolis en deelt u dat door 240.
Klaar. Zodra u dat overzicht heeft dan zijn er meestal twee conclusies.

Wat moet ik in hemelsnaam doen met al die la vol met papieren over uw pensioenverzekering of lijfrenteverzekering?

En de tweede conclusie; Ontvang niet veel te weinig pensioen?

Eerst die la en uw mappen vol papieren. Al snel ziet u door de bomen het bos niet meer en in alle eerlijkheid, als ik iets binnen krijg dan lees ik het door en gooi het dan weg. Alles is namelijk weer opnieuw op te vragen mocht dat nodig zijn. Pensioenrechten verdwijnen echt niet omdat u de polis niet meer heeft.

 

Dan nu de tweede conclusie. Het klopt, in de meeste gevallen valt dat bedrag namelijk enorm tegen maar dat is niet iets om u direct zorgen over te maken. Want ik ga hierna vertellen dat er nog veel meer soorten oudedagsvoorzieningen zijn waar u misschien niet aan gedacht heeft.

U heeft misschien spaargeld of aandelen, dat kunt  u mooi opmaken als u gestopt bent met werken.

Misschien heeft u een mooi groot zeilschip, dan verkoopt u toch gewoon uw boot? Van dat geld kunt u zo weer een zeilboot huren en dan houdt u vermoedelijk nog veel geld over. Dat is dus ook geld voor tijdens uw oude dag.

Een ander voorbeeld. Een relatie vertelde dat hij elk jaar een mooi schilderij kocht en aan de muur hing. Hij was van plan na zijn pensionering elk jaar zo’n schilderij weer te verkopen.

 

Of heeft misschien heeft u mooie lage woonlasten omdat u uw hypotheeklening heeft afgelost. Dat is geen pensioengeld maar zorgt er wel voor dat u minder kosten heeft tijdens uw pensionering en dat scheelt flink.

Wat ook mogelijk is, u verkoopt gewoon uw huis en strijk de overwaarde op en gaat lekker huren.

 

Goed terug naar de AOW, pensioen en lijfrente. Dit waren de grote lijnen. In detail kom ik in latere uitzendingen nog terug met meer diepgravende zaken.

Toch ik ga u nog even vermoeien met een paar belangrijke punten.

 

Let even op inflatie. Dat is een gemeen monster dat er voor zorgt dat u bij aanvang misschien nog wel een redelijke uitkering heeft maar naarmate u ouder wordt, en de zorgkosten toenemen, er voor zorgt dat u steeds minder te besteden heeft. Als u stopt op 65 jaar en u wordt 85 jaar dan daalt uw pensioen in koopkracht soms wel met meer dan de helft.

 

De belasting op inkomsten uit AOW, pensioen en lijfrente is, na de AOW leeftijd, overigens best wel laag, meestal minimaal 20% lager dan toen u nog werkte. Dus vaak houd u aan een uitkering veel meer netto over dan u verwacht.

 

Denk ook even na wat er gebeurd als uw partner overlijdt. Dat kan ook financieel erg pijn doen. Let op, er is dus een situatie van overlijden voor de pensioendatum en overlijden na de pensioendatum en die uitkeringen kunnen flink verschillen.

 

Volgend puntje, koop niet zomaar pensioenuitkeringen af. Liever heel veel kleine potjes overal en nergens dan helemaal geen potjes op de pensioendatum.

 

U kunt bijna altijd wisselen van verzekeringsmaatschappij en dat kan soms aantrekkelijk zijn. Als zo’n verzekeringsmaatschappij dus een offerte sturen, vergelijk dat eerst eens met andere verzekeraars.

 

Besteed veel tijd aan het moment dat u uw verzekeringen gaat omzetten naar een uitkering. Gaat de uitkering eenmaal in, zijn er nauwelijks mogelijkheden om daarna er nog iets aan te veranderen. Het loont echt de moeite om voor een paar centen een goede adviseur te vragen voor zo’n advies. Vaak gaat het over tienduizenden of honderdduizenden euro’s en dan is 500 tot 1000 euro voor een grondig diepgravend advies echt een koopje.

 

Veel financiële problemen bij ouderen komen vanwege het feit dat mensen te lang te hoge woonlasten accepteren. Dus ga of op tijd aflossen of sparen of ga op tijd kleiner wonen. Koop op tijd bijvoorbeeld zonnepanelen om uw energielasten te verlagen en bespaar op uw dagelijkse uitgaven door tijd te nemen om slim in te kopen.

 

Maar de mooiste, aller mooiste oudedagsvoorziening heb ik voor het laatst gebruikt. Dat is dat u iets kunt waar mensen bereid zijn geld voor te betalen. U kunt heel goed tuinieren, u bent heel handig in het maken van websites, u kunt prima naaimachines repareren, u bent heel goed als buschauffeur, u bent heel slim in onderzoeksjournalistiek, u kan mensen helpen met het aanvragen van een uitkering, u bent een hele goede commissaris. Vaak zijn dat soort werkzaamheden niet gebonden aan leeftijd. Als u dan geld tekort komt, dan heeft u daarmee de mooiste pensioenzekerheid die u kunt bedenken.

 

____________________________________________________________________________

Deze uitzending gaat over ons pensioengebouw, oftewel de AOW, pensioen en lijfrente. de AOW, pensioen en lijfrente wordt uitgelegd met verschillende praktische tips en soms ontnuchterende ideeën

 

Het pensioengebouw bestaat uit

  1. Meer informatie bij de SVB.
  2. De website met al uw werkgevers pensioenen.

https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ l Deze website kunt u benaderen met uw DigiD-code.

  1. Een uitleg. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfrente ook de Belastingwebsite geeft veel kennis.

 

____________________________________________________________________________

Producent podcast: Faseovergang

Teksten en gastheer: Gerrit-Jan Doorneweerd

Email: faseovergang@gmail.com

Tel: nul zes één en vijftig 471065

Vormgeving en technische realisatie: Vita Voca