Transcript Podcast Inboedelverzekering

Veel mensen hebben een inboedelverzekering. Ze betalen er jaarlijks honderden euro voor maar weten vaak niet of die polis wel zinvol is en waar ze op moeten letten. We gaan in deze uitzending eens grondig naar die schijnbaar simpele inboedelverzekering kijken.

 

Ik ga de vier belangrijkste vragen bespreken.

 1. Wat kan er allemaal misgaan.
 2. Welke spullen zijn meestal verzekerd.
 3. Wat is niet verzekerd op een inboedelverzekering.
 4. En waarom zou u überhaupt zo’n inboedelverzekering kopen?

 

We beginnen dus met een heel rijtje aan risico’s .

 • De bekendste is brand en storm. Maar daar horen ook de andere weersomstandigheden bij zoals blikseminslag, regen, hagel en storm vooral water zorgt voor veel schadeclaims.
  • Maar ook waterschade die niet door weersomstandigheden komen zijn een risico zoals een lekkend aquarium of waterbed.
 • Diefstal, vandalisme en relletjes is ook gedekt, Laat ik een voorbeeld geven. Ik woonde ooit rechtstreeks aan de straat en ‘s avonds ontstond er een grote knokpartij voor ons huis en werd er iemand letterlijk door mijn voordeur heen gegooid. Dat is een relletje en gewoon verzekerd.
 • Wat nog meer? Schade aan uw inboedel als er een auto die tegen uw huis oprijdt, of omgevallen bomen of kranen.
 • Denk ook eens aan Winterproblemen zijn waterleidingen die door vorst kapot springen.
 • Of roet en schroei-,schade of schade door het uitvallen van de stroom.
 • En wat dacht u van bluswaterschade door een brand bij de buren.
 • Er zijn altijd discussies over schade aan een tuin maar nooit of diefstal van tuinmeubilair en tuingereedschap. Dat is bijna altijd verzekerd

 

Wat is inboedel eigenlijk? Dat is de tweede vraag.

Dat is eigenlijk alles wat u op kunt pakken en mee kunt nemen als u gaat verhuizen.

 • Kasten, stoelen, bedden, alle kleren, schoenen
 • Gereedschappen en hobbymachines
 • Fietsen, keuken apparatuur en klik-laminaat.

Dus alles wat u mee kunt nemen.

 • Klokken en horloges, juwelen, schilderijen en elektronica. En denk ook eens aan geld.
 • Eigen investeringen aan een huurhuis wordt meestal ook verzekerd.

 

En dan nog ene paar bijzondere zaken. Niet altijd even bekend maar vaak is ook verzekerd;

 • Verf, behang of pleisterwerk.
 • De kosten die experts in rekening brengen om de schade te bepalen.
 • Kosten op te sporen van een waterlek.
 • Nieuwe sloten of sleutels die nodig zijn na een diefstal.

 

Dus eigenlijk alles wat los zit. Pas als het nagelvast aan het huis zit dan hoort het tot de opstalverzekering, maar daar gaan we een andere keer over praten.

 

 

Daarnaast moeten we ook nog even bekijken wat er meestal niet verzekerd is op een inboedelverzekering.

 • Schade aan auto’s, motoren, caravans
 • Schade door achterstallig onderhoud van uw huis, Dat zorgt vaak voor veel gespreksstof bij een schade. Want komt de natte plek in het plafond door de overvloedige regenval of omdat de goot gewoon verkeerd geplaatst is?
 • Schade veroorzaakt door dieren die u toelaat tot uw woning zijn ook niet verzekerd. Dus een paard in de gang is niet verzekerd.
 • Tuin schades zijn ook niet verzekerd, tuinstoelen natuurlijk wel maar aan de tuin zelf door bijvoorbeeld overstroming weer niet op de inboedelverzekering.
 • Schade als gevolg van opzet, fraude en misbruik.
 • Tijdens verhuizingen is de dekking van de spullen beperkt. Dus lees vooraf eerst even de voorwaarden goed door.
 • Schade door aardbeving of overstroming.
 • Emotionele schade is ook niet verzekerd. Let op fotoboeken en digitale foto’s op een computer gaan bij een brand verloren.

Nu weten we de risico en de zaken rondom een inboedelverzekering. Maar is zo’n inboedelverzekering eigenlijk wel echt nodig? Niemand verplicht u die inboedelverzekering af te sluiten en u kunt er bijna altijd direct mee stoppen.
Stel u woont alleen in een flat, zonder bijzondere inboedel en u leeft sober, u heeft spaargeld op de bank. Heeft u een flat dan is er dus geen tuin, en ook nauwelijks kans op brand of waterschade en vermoedelijk weinig kans op diefstal als u goede beveiligingsmaatregelen neemt. Denk dan eens kritisch na over een inboedelverzekering. De premie voor een inboedelverzekering is al snel een paar honderd euro per jaar dus die kunt u ook besparen. Natuurlijk blijft er een risico maar misschien vindt u die acceptabel.

 

Zo’n inboedelverzekering is eigenlijk dus best wel ingewikkeld omdat er zoveel verschillende elementen een rol kunnen spelen. Toch kunt u ook vaak zelf bedenken wat wel/niet onder een poli dekking valt. Een digitale camera valt binnenshuis in de meeste gevallen onder de inboedelverzekering maar vaak weer als u in de bergen aan het wandelen bent weer niet.
Als laatste nog even en paar details.
AirBnB, overleg altijd even met uw verzekeringsmaatschappij als u de woning tijdelijk gaat verhuren (bijvoorbeeld via AirBnB). Zonder dat die verzekeringsmaatschappijen dat van u te horen krijgen, is de inboedel dan meestal niet verzekerd.
Bij een aantal verzekeraars krijgt u korting en/of een betere dekking als u uw huis goed heeft beveiligt tegen inbraak en een politie keurmerk heeft. Denkt ook nog even aan rookmelders en koolmonoxidemelders in uw huis. Kost weinig en geeft veel rust.

 

Moet een student zich eigenlijk verzekeren voor zijn inboedel? Weliswaar veel diefstal uit studentenhuizen en flats maar meestal heeft een student, los van wat kleding en elektronica, weinig waarde op z’n kamer liggen. Dan vind ik een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk veel belangrijker dan een inboedelverzekering.

Heeft u serieuze kunst sieraden en horloges in huis, ga dan even op zoek naar de juiste specialistische verzekering. Meestal zijn dat soort zaken op een inboedelverzekering maar tot een gering bedrag verzekerd. Zorg in ieder geval dat alles exact bekend is en ventueel zelfs met een taxatierapport is vastgelegd.

 

Neem elke paar jaar eens foto’s van de inboedel van het hele huis. Altijd handig om de inboedel aan te tonen mocht er ooit een discussie komen met een verzekeringsmaatschappij. Vergeet niet de foto’s buiten het huis bewaren. Ik ben bijvoorbeeld zelf bezig al mijn oude fotoboeken te fotograferen met m’n telefoon en in de Cloud op te slaan. Altijd fijn om achter de hand te hebben als mijn huis afbrandt. En vergeet geen back-up van uw foto’s op uw laptop en telefoon te maken.

 

 

Geef wijzigingen altijd op tijd door aan de verzekeraar. Denk eens aan;

 • Verbouwingen aan het huis.
 • Gaat u langere tijd naar het buitenland, meldt dat ook. Zeker als u dat huis ook nog verhuurd achterlaat.
 • Als u verhuist.
 • Als uw gezin verandert omdat u gaat samenwonen, kinderen zijn of als er een echtscheiding is.

 

Sommige risico’s zijn moeilijk te verzekeren, bijvoorbeeld iemand die in korte tijd veel schade heeft gehad of als er een strafrechtelijk verleden is. Het niet melden van een vuiltje uit het verleden kan flinke gevolgen hebben voor de schade uitkering.

Een laatste tip, dommigheid is ook gewoon verzekerd op een inboedelverzekering. Dus zolang het geen boze opzet is, claim gewoon alle schades. Ook als u twijfelt, vraag een verzekeraar even of het onder de dekking van uw inboedelverzekering valt. U kunt dan zelf beoordelen, of laten beoordelen, of hun mening redelijk is.

__________________________________________________________________________

 

Aantekeningen podcast

 

Politiekeurmerk Veilig Wonen en/of Borgcertificaat.

https://verzekeren.vereende.nl/